Archive for decembrie, 2014

Remedii pentru piele uscată şi palme aspre

 

Recomandari de la Dr. Larisa Ionescu Călineşti – Medic primar medicină internă, competenţă în apifitoterapie, Institutul Naţional de Medicină Complementară şi Alternativă „Prof. Dr. Florin Brătilă”, Bucureşti.

Uscăciunea pielii (xeroza) se datorează pierderii conţinutului de apă al stratului cornos superficial al epidermului. Apa provine în parte din mediul exterior, în parte din interior, prin secreţia sudoripară şi prin difuziune din capilarele dermice. Deteriorarea barierei lipidice – structura responsabilă cu menţinerea apei în stratul cornos -, fie printr-o deficienţă a grăsimilor din piele, fie din  cauze externe (aplicarea de detergenţi sau solvenţi pe piele), duce la pierderea apei de la nivelul ultimului strat al epidermului. O pierdere de numai 1% determină apariţia semnelor de piele uscată, cu reducerea elasticităţii şi apariţia de iritaţii şi fisuri.

Uscăciunea pielii la nivelul palmelor poate fi un simptom al unor dezechilibre endocrine (hipotiroidia), deficienţe nutriţionale (hipovitaminoza A, dar şi deficitul de vitamine B şi E, deficienţe de acizi graşi esenţiali), dermatologice (psoriazis, ihtioză, eczeme, reacţii alergice la unele substanţe ca detergenţi, săpunuri, creme şi loţiuni, mănuşi de latex). Odată eliminate aceste cauze, printr-un consult de specialitate se poate spune dacă este vorba doar de o piele uscată.

Recomandări

1. O bună hidratare – 7-9 pahare de apă pe zi -, alimentaţie echilibrată din care să nu lipsească grăsimile mono şi polinesaturate, vitaminele liposolubile (ulei de măsline, peşte oceanic, gălbenuş de ou, seminţe de dovleac, migdale, nuci, avocado), fructele şi legumele colorate (morcovi, sfeclă roşie, portocale, cătină, fructe de pădure), ca atare sau sub formă de sucuri, mierea şi polenul, lactatele fermentate.

2. Toate alimentele trebuie să fie la temperatura camerei, evitaţi-le pe cele prea reci sau prea calde.

3. În medicina ayurvedică, pielea uscată fiind determinată de vata dosha, se recomandă evitarea alimentelor iuţi, uscate şi amare, fiind de preferat cele sărate şi acre, care cresc kapha dosha.

4. Spălarea mâinilor trebuie să se facă numai cu apă călduţă şi săpun hidratant cu glicerină şi gălbenele, aloe vera, ulei de migdale, unt de shea sau caritee. Evitaţi aplicarea de loţiuni cu alcool sau detergenţi puternici gen laurilsulfat.

5. Pentru a împiedica desicarea pielii se fo­losesc produse de origine naturală ce conţin substanţe grase similare lipidelor epidermice: acizi graşi nesaturaţi, fosfolipide, alcooli şi esteri steroidici, ceramide. Acestea se încorporează în cimentul intercelular, participând la restabilirea integrităţii barierei lipidice: uleiurile grase vege­tale – de migdale, argan, caritee, cocos, jojoba, untul de shea, ceara de albine, lanolina. Se folosesc plante cu calităţi emoliente, hidratante, activatoare ale circulaţiei periferice, care conţin substanţe care în contact cu apa formează o barieră protectoare la suprafaţa pielii: amidonul din germeni de grâu, orez, orz, mucilagii din rădăcină de specii de nalbă, lumânărică, pectine din fructe.

Practic, pe timpul nopţii se recomandă aplicarea pe mâini a unei creme sau a unui ulei gras şi punerea de mănuşi de bumbac pentru a menţine cât mai mult pelicula protectoare la nivelul pielii, iar ziua, pentru a nu deranja activităţile curente, un produs hidratant nelipidic apli­cat frecvent, de cel puţin 6 ori pe zi. Cremele cu gălbenele, prin conţinutul de saponozide (calendulozide), alcooli triterpenici, steroli, flavonoide, carotenoide sunt, în absenţa alergiei la familia Asteraceae, indicate pentru efectul emolient şi cicatrizant.

Un decoct din 3 linguri de rădăcină de nalbă la 250 ml apă, la care se adaugă o lingură de miere, se poate aplica local la două zile.

Vindecarea cancerului cu ajutorul Terapiei Gerson

Iubit de susţinătorii săi, contestat de reprezentanţii medicinii „tradiţionale”, Max Gerson, autorul Terapiei Gerson, a fost un medic de origine germană care a emigrat în 1936 la New York, locul unde a devenit celebru datorită metodei alternative prin care vin­deca maladii degenerative grave. Specializat iniţial în medicină internă şi boli nervoase, medicul german avea să se perfecţioneze şi în tratarea tuberculozei, pentru care a elaborat dieta Gerson-Sauerbrach-Hermannsdorfer, văzută drept un progres semnifica­tiv în tratarea bolii tuberculoase. Ulterior, Gerson a folosit aceeaşi dietă pentru tratarea migrenelor, dar şi a cancerului.

Restabileşte echilibrul

Max Gerson descria cancerul ca fiind „o maladie degenerativă”, similară în esenţă cu multe alte afecţiuni, şi că „dezechilibrul metabolic” reprezintă, de fapt, cauza acestei boli necruţătoare, o bună funcţionare a ficatului fiind esenţială în menţinerea acestui echili­bru. Gerson a ajuns la terapia ce avea să provoace atâtea controverse, dar să aducă şi multă speranţă în rândurile bolnavilor de cancer, după ce a scăpat el însuşi de migrenele ce-l chinuiau, cu ajutorul unei diete vegetariene din care a fost scoasă sarea – echilibrul dintre potasiu (mai mult) şi sodiu (eliminat aproape complet) ajungând să fie unul dintre elementele cheie în terapia sa. Cu timpul, medicul a început să includă în dieta lui sucuri de fructe şi legume – cultivate organic – şi să excludă cafeaua, fructele de pădure, nucile, alimentele conservate sau procesate, apa de la robinet, lac­tatele, dar şi prepararea alimentelor în recipiente de aluminiu. Convins fiind că dezechilibrul metabolic al grăsimilor, proteinelor, carbohidraţilor, minerale­lor şi vitaminelor, corelat cu activitatea enzimelor oxidante, dar şi a bacteriilor intestinale, favorizează dezvoltarea celulelor canceroase, Gerson a pus la punct un regim care inversa condiţiile propice creşterii celulelor maligne.

Terapia detoxifierii

Acest regim acordă o importanţă majoră menţinerii unei funcţii hepatice sănătoase, deci şi eliminării toxinelor din organism. Gerson considera că toxinele, care otrăvesc ficatul şi alte organe vitale, sunt emanaţii toxice ale tumorilor canceroase, iar soluţia pentru detoxifierea organismului bolnav ar fi clismele cu cafea. Conform teoriei lui Gerson, acestea din urmă stimulează secreţia biliară, ajutând astfel corpul să elimine toxinele. Un alt punct extrem de important în dieta anticancer îl reprezintă regimul alimentar în sine, care susţine şi contribuie din plin la procesul de detoxifiere a organismului. Astfel, dieta unui bolnav de cancer trebuie să fie compusă numai din alimente de provenienţă organică – să nu conţină îngrăşăminte chimice sau pesticide -, deoarece în lupta împotriva acestei maladii este nevoie ca întreg organismul să fie curăţat de toxine, pentru ca mecanismul intern de vindecare să poată fi repus în funcţiune.

Dying To Have Known În 2006, regizorul Steve Kroschel, autorul tulburătorului documentar Dying To Have Known (Aş fi dat totul să fi ştiut), străbate continentele pentru a prezenta, prin intermediul filmului său, declaraţiile pro şi contra ale unor experţi, încercând astfel să facă mai multă lumină cu privire la controversata terapie care continuă, se pare, să salveze vieţi.

În prezent

Terapia Gerson continuă să aducă speranţă şi azi pentru miile de bolnavi de cancer care, dezamăgiţi de metodele invazive ale medicinii alopate, îşi caută salvarea în principiile naturale şi holistice ale medicinii alternative. Charlotte Gerson, fiica acum nonagenară a lui Max Gerson, a continuat munca tatălui său, fondând în 1977 Institutul Gerson. De-a lungul anilor, Institutul Gerson a acordat licenţe de funcţionare unor clinici aflate în Tijuana, Mexic, în Japonia, la Fukushima, dar şi în Ungaria, lângă Budapesta.

Tratamentul asigurat în cadrul acestor clinici durează cel puţin două săptămâni şi costurile ajung până la 5.500 $ pe săptămână, iar pacienţii sunt aşteptaţi împreună cu un companion, care să le fie alături pe durata tratamentului. Odată ce tratamentul de la clinică ia sfârşit, pacienţilor li se recomandă să-l continue acasă pentru cel puţin doi ani. Cu toate acestea, durata terapiei Gerson variază în funcţie de gravitatea bolii, dar, mai ales, în funcţie de capacitatea de vindecare a fiecărui organism: ea poate ţine câteva luni pentru cei mai norocoşi, în timp ce pentru alţii poate depăşi 10 ani.

Cuişoarele sunt un condiment utilizat de mii de ani. Datorită aromei excepţional de puternice, au fost mereu foarte apreciate in Europa, nordul Africii şi in cea mai mare parte a Asiei. Sunt ideale pentru prepararea cărnii fierte şi înăbuşite, a prăjiturilor, a compotului şi a vinului fiert.

Remedii naturale pentru scleroza multipla

Recomandări generale

Evitaţi stările de oboseală. Odihna este foarte importantă.

Recurgeţi la exerciţii fizice moderate, cum ar fi mersul pe jos, înotul, dansul lent, exerciţiile uşoare la sală.

Evitaţi pe cât posibil stările de stres fizic şi psihic.

Faceţi exerciţii de relaxare.

Evitaţi expunerea la mediul poluant şi toxinele din alimentaţia industrială, plină de E-uri, coloranţi, edulcoranţi artificiali etc. Evitaţi tutunul.

Evitaţi expunerea la temperaturi extreme, în special la căldură. Apelaţi la un specialist în acupunctură şi masaj, recomandat de un medic.

Regimul alimentar

Apelaţi la un nutriţionist pentru stabilirea unui regim alimentar din care să nu lipsească cele trei elemente nutritive de bază, precum şi multimineralele, multivitaminele, enzimele şi factorii biotici.

Introduceţi în alimentaţie legume proaspete, în special cele cu frunze verzi (conopidă, varză, broccoli, spanac, pătrunjel etc.). Faceţi o cură de câte două săptămâni pe lună cu orz sau ovăz verde. Înlăturaţi câteva săptămâni alimentele ce conţin gluten şi observaţi dacă starea de sănătate s-a îmbunătăţit. Glutenul irită tractul intestinal, diminuând absorbţia alimentelor. Se găseşte în grâu, orez, cariopse de ovăz şi în hrişcă. Alegeţi orezul brun, porumbul, meiul, amarantul, quinoa. Evitaţi proteinele hidrolizate, proteinele din vegetale texturate, alimentele cu amidon modificat.

Eliminaţi complet toate produsele alimentare care conţin coloranţi şi aromatizanţi artificiali, conservanţi şi alţi aditivi sintetici. În general, regimul alimentar trebuie să fie sărac în grăsimi, în special în acizi graşi săturaţi şi uleiuri hidrogenate (margarină). Se recomandă cure periodice cu uleiuri care conţin acid linoleic (din seminţe de luminiţă, de boraginacee, de coacăz negru etc.). Se asociază cu ulei din seminţe de cânepă. Cantităţile din aceste uleiuri sunt mici -1-2 g/zi timp de 7 zile, cu pauze tot de o săptămână.

Suplimente nutriţionale

De ce avem nevoie de suplimente nutriţionale? Pe lângă alimentele recomandate în regimul alimentar sunt mai multe argumente care pledează pentru introducerea în alimentaţie a acestor suplimente. În primul rând, datorită faptului că solul este lipsit de minerale care să fie transformate în bioelemente de către plante. De exemplu, în solul ţării noastre şi în ţările nord-europene, după ultima glaciaţiune nu mai există seleniu (solul este lipsit şi de alte mine­rale – crom, zinc, magneziu etc.). Seleniul este o componentă esenţială a enzimei antioxidante glutation peroxidaza, care este unul dintre cele mai puternice mecanisme de apărare a organis­mului împotriva leziunilor produse de radicalii liberi. Suplimentele pe bază de crom-bio înlătură oboseala, insomnia, labilitatea emoţională etc., iar bio-magneziul intră în 300 de reacţii chimice în organism. Vă recomand numai suplimente alimentare verificate, naturale, biologice, standar­dizate.

Cam la fel stau lucrurile şi cu vitaminele, enzimele sau alţi factori biotici. Acest lucru se constată şi în privinţa eficienţei vitaminei C naturale sau a aspirinei naturale faţă de produsele de sinteză chimică.

Vă recomand o sursă de suplimente naturale bine asimilabile de organism. Pulberea preparată din orz sau ovăz verde care conţine, alături de proteine, şi fibre vegetale, enzime (SOD), o gamă largă de multivitamine, clorofilă şi aproape toate microelementele necesare organismului, toate naturale.

În scleroza multiplă sunt indicate şi alte supli­mente alimentare care joacă un rol important în restabilirea organismului. Dintre acestea, le recomand pe cele cu enzime digestive cu spectru larg, care să conţină lipază 5.000 U.I. (unităţi internaţionale), amilază 2.500 U.I. şi protează 300 U.I. Unele enzime conţin şi pancreatină. Nu se recomandă utilizarea acestora pe termen lung, deoarece pot produce o reducere a activităţii pancreasului.

Folosiţi timp îndelungat produse care conţin „bacterii prietene”, cum sunt Lactobacilus bulgarius, Acidophylus, Bifidobacterii. Toate acestea sunt prezente în iaurturile de bună calitate. În cazul în care sunteţi alergic la produsele lactate, există şi suplimente alimentare nelactate. N-acetylcisteina (NAC) acţionează prin chelare şi contribuie la eliminarea metalelor grele toxice. Se iau 500 mg de două ori pe zi la intervale de o săptămână. De asemenea, este recoman­dat extractul glandular de timus care întăreşte activitatea timusului şi măreşte producerea de celule T, acţionând favorabil asupra sistemului imunitar. Se recomandă 500 mg de trei ori pe zi, timp de două luni, iar apoi o lună 250 mg, o dată pe zi.

Complexul de vitamine B ajută la funcţionarea normală a sistemului nervos (pentru vitamina B12, consultaţi-vă medicul).

Vitamina C asociată cu bioflavonoide ajută, de asemenea, sistemul imunitar. Doza zilnică este de 500 mg/zi.

Fitoterapie

Produsele pe bază de Gingseng chinezesc sau coreean ajută la ridicarea nivelului de energie şi la o mai bună digestie. Se recomandă doze pe jumătate cât sunt scrise în prospect, urmând ca acestea să fie mărite gradual. Gingsengul este contraindicat în hipertensiune, în bolile cardio­vasculare şi în hipoglicemie. Gingsengul siberian (Eleutherococus senticosus) este mult mai activ decât gingsengul chinezesc. Reglează nivelul zahărului din sânge, reglează „mai blând” sistemul endocrin, în special glanda tiroidă şi adrenală. Folosiţi extract standardizat conţinând 0,5 % eleutherzid E, luând 100 mg de două ori pe zi.

Astragalus Membranaceus este o plantă medicinală importantă. Substanţele active din rădăcină ajută la întărirea sistemului imunitar şi combat efectele nocive ale chimioterapiei şi roentgenterapiei. Se recomandă o capsulă pe zi, timp de o lună.

Sunt indicate preparatele pe bază de Ginko biloba. Selectaţi produse standardizate care conţin 24% flavonoglicozide, din care se iau 40 mg de trei ori pe zi.

Acest preparat ajută la oxigenarea fluxului sanguin spre creier şi protejează creierul de influenţa nefastă a radicalilor liberi. Extractul de frunze de măslin are acţiune antivirală şi antifugă şi restabileşte flora intestinală utilă. Se face o cură cu 250 mg ex­tract standardizat de trei ori pe zi, timp de două luni. În acelaşi scop se poate asocia şi „Gheara pisicii” (Cat’s claw), 500 mg extract standardi­zat, de trei ori pe zi, timp de două luni.

Homeopatie

Consultaţi un medic homeopat care va recoman­da, probabil, Argentum nitriticum, Aurum muriaticum, Plumbum metalicum.

Remedii florale Dr. Bach

Acestea se recomandă persoanelor mai firave, mai plăpânde, mai nerăbdătoare. Astfel, cicoarea se recomandă persoanelor cu o preocupare exagerată pentru binele celorlalţi. Ulex europaeus – celor lipsiţi de speranţă şi de bucuria de a trăi, celor aflaţi în stări depresive. Finicul ghimpes (Ilex aquifolium) este un remediu pentru mai multă iubire. Se recomandă celor cuprinşi de suspiciune, gelozie, ură, invidie, răzbunare.

Carpen (Carpinus betulus) ajută în stările de oboseală, letargie şi celor ce doresc un tonic natural.

Toate aceste produse se găsesc la magazinele Pla­far. Citiţi cu atenţie prospectul de utilizare. Nu prezintă incompatibilităţi cu alte medicamente sau suplimente nutriţionale, nici reacţii adverse sau efecte secundare.