Archive for ianuarie, 2014

Plante medicinale care au capacitatea de a scădea tensiunea arterială şi întrebuinţarea lor

Usturoiul

Tocaţi mărunt usturoiul şi presăraţi-l deasupra feliei de pâine unsă cu margarină dietetică, sau peste carne, sau peste legume. Puteţi de asemenea să vă faceţi suc de usturoi, pe care să-l beţi cu puţin lapte cald, sau cu miere. Este bine ca o astfel de cură să dureze mai multe luni, pentru că rezultatele acţiunii usturoiului asupra tensiunii dumneavoastră arteriale se vor vedea numai după un timp.

Vâscul

Pentru a vă pregăti un ceai de vâsc, aveţi nevoie de două până la trei linguriţe de frunze proaspete, sau uscate de vâsc, pe care le veţi lăsa să stea peste noapte într-o cană cu apă rece. Veţi bea dimineaţa şi seara, timp de mai multe săptămâni câte o cană.

Păducelul

Puteţi să vă preparaţi un ceai de păducel infuzând timp de 20 de minute două linguriţe de frunze sau flori de păducel cu o cană de apă clocotită. Se bea de două ori pe zi câte o cană.

Mici diete pentru acasă – zile speciale menite să degreveze metabolismul

Încă din antichitate medicii au constatat faptul că un post prelungit reprezintă o binefacere, atât pentru organismul, cât şi pentru sufletul uman. Există motive întemeiate care ne îndreptăţesc să susţinem că o zi de post pe săptămână, sau o zi de depurare a organismului reprezintă un bine imens pe care ni-l putem face.

Astfel reuşiţi să:

- eliminaţi surplusul de apă din organism – schimburile metabolice şi circuitul sangvin sunt uşurate – tensiunea arterială ridicată manifestă tendinţe descrescente – scăderea nivelului valorilor grăsimilor din sânge este susţinută - procesul de dizolvare a ţesuturilor adipoase se accentuează

Ideal ar fi să vă programaţi o astfel de zi de „dietă” într-o zi în care nu aveţi programate o mulţime de treabă, o mulţime de activităţi stresante. Poate o zi de la sfârşitul săptămâni ar fi cea mai indicată, ce părere aveţi? Şi, încă un punct important de care trebuie să ţineţi seama atunci când vă decideţi pentru o astfel de zi de dietă este acela că trebuie, înainte de toate, să vă consultaţi în această privinţă cu medicul dumneavoastră curant. Dar, credeţi-mă că o schimbare radicală a felului de alimentaţie, pe parcursul unei durate mai mari de timp, aşa cum vă recomand eu în această carte, are rezultate bune şi profunde o perioadă de timp îndelungată.

Zi de legume

Astăzi, de exemplu, nu se consumă de dimineaţa şi până seara decât legume! Şi anume, în total aproximativ 1250 până la 1500 de grame de legume (cântărite curăţate) repartizate pe cinci mese. Aveţi voie să mâncaţi orice legumă proaspătă şi puteţi să vă completaţi masa cu legume congelate. Cel puţin una din mese trebuie să se constituie din legume crude, pentru că numai sub această formă ele îşi păstrează cele mai multe vitamine şi minerale. Aveţi voie să beţi pe parcursul întregii zile un litru până la un litru şi jumătate de lichide sărace în calorii, cantitate care însă poate fi şi depăşită, dacă medicul nu v-a redus consumul de lichide la o cantitate anume.

Preparare: Legumele se vor spăla bine de tot sub jet de apă rece, iar apoi vor fi tăiate mărunt. Vor fi puse la fiert în foarte puţină apă clocotindă şi se vor fierbe acoperit. Sigur că cel mai bine ar fi să fie fierte, acoperit, la aburi.

Fiţi extrem de economi în ceea ce priveşte folosirea grăsimilor! totuşi, pentru absorbţia vitaminelor solubile in grăsimi este nevoie de puţină grăsime, deci, două-trei linguri (pentru hrana întregii zile!) de ulei de floarea soarelui, sau de ulei din germeni de porumb puteţi adăuga la salate, sau legumelor fierte. Puteţi să vă condimentaţi mâncarea din belşug cu orice fel de verdeţuri, dar mare atenţie la sare şi la acele condimente care conţin sare. Puteţi adăuga mâncării dumneavoastră şi fulgi de drojdie de bere, sau extracte de drojdie de bere sărace în sodiu, ele fiind foarte bogate în vitamine B şi potasiu.

O astfel de zi de legume vă va oferi o cantitate mare de materii de balast care vor da din plin de lucru intestinelor dumneavoastră, vor favoriza un scaun bun şi vor contribui la scăderea dumneavoastră în greutate fără nici un efort deosebit. Mesele vor fi sărace în calorii, în schimb bogate în vitamine, substanţe minerale şi oligoelemente.

De o astfel de „zi de legume” vor profita în primul rând persoanele supraponderale şi ar fi de dorit ca cei care sunt conştienţi de această problemă a lor, mă refer la kilogramele pe care le au în plus, să-şi programeze cu regularitate, o dată pe săptămână, o zi în care să consume în exclusivitate legume.

 Zi de orez şi fructe

Pe parcursul unei zile se consumă, la cinci mese, 300 de grame de orez nedecorticat (cântărit nefiert). Orezul se fierbe şi alături de servesc fructe fierte, fără zahăr. Delicioase şi mai ales deosebit de sănătoase sunt combinaţiile de orez cu compot de mere, sau pere.

Fiecare porţie de orez va fi însoţită de 200 de grame de fructe. Cei care îşi doresc mai multă varietate în meniu pot, doar la două mese din zi, să înlocuiască fructele cu legume fierte. De exemplu tomate, sparanghel, castraveţi, sau ciuperci.

Preparare: Se spală, într-o sită, sub jet de apă rece, 300 de grame de orez. Într-o oală mare se pun la fiert 3 litri de apă, iar când clocoteşte se adaugă orezul, care va fi lăsat să fiarbă la foc mic, acoperit, aproximativ 25-30 de minute. Apoi orezul se strecoară, se clăteşte, tot în strecurătoare, cu apă rece şi se lasă la scurs.

Dacă doriţi să mâncaţi alături legume, atunci fierbeţi-le în puţină apă, fără sare. După ce au fiert şi le-aţi scurs bine, le puteţi adăuga 2-3 linguri de ulei bogat în acid linolic (deci fie ulei de ciulin, fie de nuci, fie de floarea soarelui, fie de măsline). Toate aceste sorturi de uleiuri conţin acizi polinesaturaţi esenţiali. Pentru condimentat, folosiţi verdeţuri, precum şi fulgi de drojdie de bere, sau extract de drojdie de bere sărac în sodiu.

Cantitatea de orez trebuie împărţită în cinci, şase porţii. Fiecare porţie o puteţi consuma, după preferinţă, fie cu compot de fructe, fie cu legume fierte servite, la masă alături, sau chiar deja amestecate în orez.

într-o astfel de zi de „orez şi fructe/legume”, organismul nostru aproape că nu preia din hrană deloc grăsimi şi sodiu, în schimb primeşte multe vitamine, substanţe minerale, mai ales potasiu, şi oligoelemente. Orezul în combinaţie cu fructele, compotul şi legumele are un efect diuretic. Apa reţinută şi sodiul care există în ţesuturi sunt eliminate, inima şi circuitul sangvin sunt astfel uşurate şi o eventuală tensiune arterială ridicată este coborâtă în limitele normale.

 Zi de macrou

Comparativ cu noi, eschimoşii Groenlandei sunt foarte puţin marcaţi de îmbolnăvirile cardiovasculare. Studii ştiinţifice aprofundate au demonstrat că un rol important în neîmbolnăvirea lor îl joacă alimentaţia lor, faptul că mănâncă mult peşte.

Grăsimea anumitor peşti marini, mai ales a macrouri lor, conţine aşa numitul acid icosa-penta (acid gras omega 3). Acest acid gras polinesaturat are o acţiune benefică asupra:

- hipertensiunii arteriale (tensiunea arterială este regularizată, concret, ea este scăzută),

- bolilor cardiovasculare şi a disfuncţiilor circulatorii din zona cerebelului,

- nivelului ridicat al colesterolului general: nivelului lipoproteinelor cu densitate mare şi cel al trigliceridelor, scăzându-l, iar nivelul lipoproteinelor cu densitate mică (deci cel al colesterolului „bun”) este şi el de cele mai multe ori influenţat pozitiv,

- bolilor reumatice.

Deci, în concluzie, o zi de macrou contribuie la prevenirea şi tratarea maladiilor cardiovasculare. Se recomandă consumul a 100 până la 150 de grame de macrou (gata pregătit). Puteţi consuma macrou în sos de tomate, sos de muştar, sau macrou natur, deci şi din conserve, sau puteţi să vi-l preparaţi singur. Sigur că, pentru cei cu tensiune arterială mare şi cărora medicul le-a prescris o dietă fără sodiu, sau cu un consuni moderat de sodiu, nu sunt recomandate conservele care, de obicei sunt destul de sărate şi picante.

Iată câteva sugestii de folosire a macroului în meniurile dumneavoastră: macrou fiert şi mâncat ca atare, rasol, ciorbă de peşte cu mai mult peşte în ea, peşte pe care îl puteţi mânca odată cu ciorba, sau, adăugându-i un sos, îl puteţi servi ca felul doi, salată din macrou, cu un sos dulce-acrişor în amestec cu diverse legume şi verdeţuri, puteţi pregăti un sufleu, sau peşte în aspic. Puneţi-vă fantezia la treabă, consultaţi şi cărţi de bucate şi o să constataţi că peştele poate fi mâncat cu multă plăcere oricât de des.

Şi mai trebuie să vă atrag atenţia asupra unui lucru: somonul, tonul, sau o porţie dublă de hering, au exact acelaşi efect din punctul nostru de vedere.

Sarea în bucate – Alimentele şi conţinutul lor de sodiu

Sarea de bucătărie, sodiul, clorura de sodiu – puteţi să ne spuneţi câteva cuvinte despre ce anume desemnează aceste denumiri?

Sarea de bucătărie, sau sarea de masă se compune din sodiu şi clorură care împreună dau clorura de sodiu (NaCl). Până în urmă cu câţiva ani, întreaga vină pentru creşterea tensiunii arteriale îi revenea în exclusivitate sodiului. Astăzi ştim însă că legătura dintre sodiu şi clorură este cea responsabilă pentru creşterea tensiunii arteriale.

Ar trebui ca (toţi) cei cu tensiune arterială crescută să renunţe de tot la consumul de sare?

Pacienţii cu tensiune arterială crescută ar trebui să fie extrem de zgârciţi cu folosirea sării. Să nu vă imaginaţi însă că această recomandare li se adresează lor în exclusivitate. Nu, după părerea mea, noi toţi ar trebui să facem economie la sare. Societatea Germană pentru Alimentaţie recomandă un consum de cinci până la şase grame de sare pe zi, ceea ce corespunde unei linguriţe rase. Dar, în pâine, brânză, supele din plic, sau în sandvişurile pe care le cumpărăm pe stradă, în toate alimentele se ascunde mai multă, sau mai puţină sare, astfel că ajungem să consumăm, zilnic, aproximativ 15 grame.

Există multe persoane care sunt foarte sensibile la consumul de sare: aproximativ 15-25 la sută din persoanele cu tensiune arterială normală şi 30-40 la sută dintre cei cu tensiune arterială ridicată reacţionează printr-o creştere bruscă a tensiunii arteriale atunci când consumă sare în exces. Consumul mare de sare poate afecta sistemul cardiovascular şi rinichii. Sodiul leagă apa, iar rinichii trebuie să lucreze din plin pentru a reuşi să elimine surplusul de sare.

Cum ne putem da seama câtă sare este conţinută în alimente?

Citiţi cu atenţie etichetele alimentelor pe care le cumpăraţi. În mod firesc cantitatea de sodiu conţinută ar trebui să fie înscrisă, cel puţin în cazul alimentelor dietetice.

Există o metodă cu ajutorul căreia putem să calculăm singuri cantitatea de sodiu conţinută de diferitele alimente?

Da, sigur şi iată cum: 1 gram de sare de masă (=clorură de sodiu) conţine 0,4 grame (=400 mg) de sodiu şi 0,6 g clorură.

Cinci până la şase grame de sare de masă conţin deci 2000 până la 2400 miligrame de sodiu.

O altă formulă de a calcula conţinutul de sare de masă este poate mai simplă pentru că nu trebuie decât să înmulţim cantitatea de sodiu cu 2,5.

Tabelul care urmează vă pune la dispoziţie câteva informaţii legate de conţinutul de sare din diverse alimente. Nu uitaţi că recomandarea este de a consuma aproximativ 5-6 grame de sare de bucătărie pe zi; ceea ce înseamnă 2 până la 2,4 grame de sodiu.

Regulă de bază: un praf de sare             = 0,5 grame

o linguriţă rasă de sare  =   5 grame

Sarea poate fi înlocuită?

Veţi fi uimiţi cât de gustoase vor deveni mâncărurile dumneavoastră din momentul în care veţi înlocui sarea cu verdeţuri, mirodenii şi condimente! Experimentaţi fără teamă şi alcătuiţi-vă amestecuri din verdeţurile şi condimentele preferate.

Şi ţin să vă mai comunic un fapt important: în ayurveda (ştiinţa indiană pentru o viaţă îndelungată), sarea este înlocuită total cu sucul de lămâie.