Archive for septembrie, 2013

Mic ghid de fitoterapie

Mic ghid de fitoterapie

Terapia ce foloseşte plantele ca mijloc de tratament este cea mai veche dintre toate.

Încă din timpuri străvechi omul a apelat la darurile naturii pentru a-şi alina suferinţa şi o face şi astăzi, când medicina este atât de avansată. în secolul XX, au început să se facă cercetări ştiinţifice care să ateste rezultalele miraculoase ale plantelor, astfel că în zilele noastre beneficiile acestora au devenit certitudine.

Ştiinţă şi tradiţie

Fitoterapia se bazează pe substanţele active ale plantelor, utilizând, la fel ca în timpurile străvechi, întreg materi­alul vegetal (fie că e vorba de planta întreagă sau de o anumită parte a ei: rădăcină, frunze, flori), fără să extragă şi să izoleze doar anumite substanţe din plantă, aşa cum face industria farmaceutică. Tocmai de aceea putem spune că, dintre toate ştiinţele, fito­terapia a rămas de-a lungul timpului cea mai curată.

Preparate fitoterapeutice

Cele mai simple forme fitofarmaceutice presupun mestecarea sau consumarea ca atare a plantelor crude, uscate, măcinate ori sub formă de pulbere. Există însă multe alte proceduri cât se poate de simple de extragere a substanţelor benefice pentru sănătate.

Se obţine rapid, prin turnarea unei cantităţi de apă clocotită peste planta verde sau uscată aflată într-un vas (pahar, cană). De obicei, se folosesc pentru infuzii florile, fructele sau frun­zele. Recipientul se acoperă 10-20 de minute în cazul plantelor uscate (pentru cele verzi, cinci minute sunt suficiente). După scurgerea duratei de infuzare, lichidul se strecoară şi se foloseşte extern (pentru cataplasme sau băi) ori intern, îndulcit sau nu, după indicaţii (de obicei, trei căni pe zi).

Comprimate Echinacea cu propolis

Recomandate în imunitate scăzută, dureri de gât, disfonie (răguşeală), tuse.

SFAT. E bine ca, imediat după stre­curare, să pui câteva picături de lămâie peste infuzie, pentru blo­carea reacţiilor de oxidare.

Extractele fitoterapeutice

Acestea sunt preparate obţinute din plante medicinale, prin dizolvarea substanţelor vegetale în anumite lichide (alcool, uleiuri vegetale etc.).

Se obţine din 1-2 linguriţe de plantă proaspătă sau uscată (de obicei, rădăcini, seminţe, fructe, scoarţă), care se fierb 5-10 minute în 250 ml de apă. Vasul se lasă acoperit 15-20 de minute, apoi lichidul se strecoară şi se foloseşte intern sau extern.

SFAT. Decocţia întotdeauna trebuie realizată la foc mic.

Este o soluţie obţinută prin extragerea substanţelor active din plante în apă, la temperatura camerei (15-25°C). Timpul de maceraţie în apă este de 6-12 ore. Practic, materialul vegetal pus într-un vas cu lichid neîncălzit se

îmbibă întâi până la saturaţie, după care principiile active trec în soluţie. Maceratul se păstrează la rece, în sticle închise ermetic, după ce a fost filtrat prin tifon.

SFAT. Agită compoziţia măcar o dată pe zi, pe tot parcursul ma­cerării.

Siropurile sunt preparate din sucuri, infuzii, decocturi ori macerate ale plan­telor, la care se adaugă mult zahăr. Adaosul de zahăr este de 640 g la 360 g lichid. Rolul zahărului din sirop este de a corecta gustul şi, mai ales, de a conserva produsul.

Este obţinută prin extragerea substan­ţelor active din plante (fructe, flori, rădăcini, frunze), de obicei proaspete, macerate în soluţii hidroalcoolice. Ai nevoie de sticle  închise la culoare, etanşe. Concentraţia alcoolului, cantitatea de materie primă ce se macerează şi durata procesului diferă de la reţetă la reţetă. Se folosesc 10-30 de picături de tinctură, de 2-3 ori pe zi.

SFAT. Tinctură se foloseşte întot­deauna diluată în apă sau ceai.

Alte forme fitoterapeutice

• Băile cu plante sunt şi ele o metodă eficientă de alinare a afecţiunilor.

• Cataplasma este un preparat de consistenţă moale, care se obţine din plantă măcinată şi amestecată cu apă până ce se formează o pastă. Această pastă se pune între două bucăţi de pânză şi se aplică pe locul afectat.

• Oţeturile aromatice se prepară prin macerarea plantelor mărunţite cu oţet de vin, la temperatura camerei, timp de 7-8 zile.

• Uleiurile medicinale se obţin prin macerarea plantelor în ulei timp de 4-6 săptămâni.

• Inhalaţiile se obţin din plante me­dicinale aromatice sau din uleiurile extrase din plante.